Det store teknologiskiftet: Robotenes inntog

Et studie ved University of Oxford* har beregnet at nesten halvparten av alle jobber er borte om 20 år på grunn av automatisering. Hva betyr det for oss?

Dette er en serie blogginnlegg som tar for seg noen av de viktigste teknologiske driverne fremover. Dette er drivere som vil påvirke våre forbruksmønstre, og hverdagen vår. Ikke minst vil det endre bedriftenes forretningsmodeller, og både nye og eksisterende virksomheter må ta høyde for hvordan ny teknologi påvirker fremtidig inntjening. Denne gang om automatisering og robotenes inntog.

Robotenes inntog

Alt som kan automatiseres, vil bli automatisert. Dette er en nødvendighet for å øke effektivitet og klare å ta ut marginer fremover. Det betyr at mange jobber kommer til å forsvinne. Gartner har estimert at en tredjedel av alle jobber blir automatisert bort innen 2025. Det betyr ikke at vi automatisk får mer enn 30% arbeidsledighet, for det vil bli generert mange nye arbeidsplasser i samme periode. Men det betyr at det er behov for en annen type kompetanse, og dette vil medføre en krevende omstilling for samfunnet generelt.  

Førerløse biler

Kunne du tenkt deg å sette deg i en førerløs taxi? De aller fleste trafikkulykker skyldes menneskelige feil . Økt trafikksikkerhet er et viktig argument for de pågående forsøkene med førerløse biler som Google, Uber og Tesla prøver ut. Og det er ikke lenge før vi ser de første førerløse bilene i trafikken. Robotene vil ikke være feilfrie, men hvis de klarer å redusere antall trafikkulykker som er forårsaket av menneskelige feil betydelig, så er jeg klar for førerløs transport.

For selskaper som tilbyr tungtransport vil roboter være en flott løsning. Ikke trenger de hviletid, de er mye billigere enn sjåfører, og involvert i færre ulykker. Rene kinderegget. Selv om det kan ta noe tid før de kjører feilfritt på nordnorske vinterveier i krevende forhold. Men på dette området vil vi se en formidabel utvikling de neste 5-10 år.

Chatbots og automatisering

Vi kommer også til å se en formidabel vekst i antall chatbots. Det gjelder for alle kunderådgivere som opererer ut fra et sett med definerte normer og regler. Denne typen kunderådgivere vil bli utsatt for automatisering. La oss ta finansielle rådgivere som eksempel. Du som kunde har et gitt utgangspunkt med lønnsinngang, gjeld og eiendeler. Du har et finansielt mål på kort eller lang sikt, og du har en risikoprofil. Du trenger strengt tatt ikke en finansiell rådgiver i en bank til å fortelle deg hvordan du skal nå dine økonomiske mål. Det kan like gjerne en robot gjøre. Helt uten å avtale tid for møte, og uten at du trenger å blottstille din finansielle situasjon for en annen person.

Watson

IBM utviklet en datamaskin som kunne tolke spørsmål i et naturlig språk og gi svar som ga mening. Det startet som et prosjekt med utgangspunkt i Jeopardy. Det er et spill der man får svaret og skal stille riktig spørsmål. Etter at Watson vant 1 million dollar i Jeopardy på amerikansk tv har den blitt videreutviklet til kommersielt bruk. IBM har investert milliardbeløp og bygget opp en stor forretningsenhet bl. a. innenfor helserelaterte spørsmål. Flere store sykehus bruker i dag Watson for å finne beste behandling for kreftpasienter. Denne type automatisering reduserer feilbehandlinger og øker effektiviteten av det helsepersonellet som er tilstede.

Hva nå?

Jeg regner absolutt med at jeg fremdeles er en del av arbeidsstyrken om 5-10 år og jeg er utrolig spent på hvordan arbeidslivet egentlig kommer til å se ut om 10 år. Hvor lang tid vil det ta før vi som samfunn klarer til å ta innover oss en slik endring? Kanskje blir borgerlønn aktualisert for å håndtere en økt arbeidsledighet i en periode? Og klarer den offentlige lovgivning og regulerer å henge med i samme fart som utviklingen i det nye arbeidslivet?

 

*: Link til studien ved University of Oxford.

Stikkord: , , , ,     Kategorier: blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Klar til å få fart på nettmarkedsføringen din? Kontakt oss

Gnist - web som funkler