Har du hørt om Jodel?

I én måned har jeg vært tilstede på Jodel, et av de mest populære sosiale nettverkene for tiden. Men hva er Jodel, hvordan fungerer den, og hvorfor er den populær?

Jodel er en app hvor man anonymt poster statuser til de nærmeste innen 10 km. Jodel kan derfor beskrives som en Twitter Anonymous. Hva enn folk tenker på og lurer på blir postet i såkalte “jodler”. I Tromsø handler dette om alt fra Nobina til hva som skjer på byen i helgene til sexspørsmål til diskusjoner om Odins soldater. “Jodlerne”, altså brukerne, kan upvote eller downvote jodelen ettersom om den er underholdende eller ikke. Upvotes gir deg såkalte karmapoeng. Karmapoengene er vitne på din egen vittighet og har på denne måten en oppløftende verdi for brukeren. I applikasjonen kan du skille mellom de nyligste, de mest populære (med flest upvotes) og de som er mest omdiskutert. Slik får du med deg det meste. Jodelen forsvinner fra feeden etter rundt 15 timer, men det er mulig å finne tilbake til den dersom du har kommentert eller upvotet denne.

Jodel ble lansert oktober 2014 i Tyskland og har allerede flere millioner brukere i Europa. Originalt begynte Jodel som en app for studenter for å diskutere aktuelle saker på campus. I Appstore ligger applikasjonen på 14. plass og er rangert med 4/5 stjerner. Jodel er klassifisert som en 17+ app på grunn av referanser til rusmidler, grovt språk, pikante temaer og seksuelt innhold og nakenhet. Likevel er det jodlere langt yngre og eldre enn dette. De fleste brukerne finner applikasjonen underholdende og “et bra tidsfordriv”.

jodel-1

Applikasjonen Jodel har vært populært i Tromsø siden høsten 2015, men det er ikke før vinteren 2016 at den blir lagt ekstra merke til. Total anonymitet er stikkordet. Du kan altså poste hva du vil når du vil til alle i nær omkrets. Hva alle snakker om i Tromsø akkurat nå får du usensurert i feeden din. Anonymiteten gjør at terskelen for å være totalt ærlig og slem mot andre er lavere enn i virkeligheten. Å nevne navn på noen er ikke sosialt akseptabelt i dette nettsamfunnet, ettersom det kan bli ansett som uthenging og mobbing.

Mobbing og bombetrusler mot skoler er blitt en del av Jodels mørke sider, men tro for all del ikke at du er helt anonym. Jodel samarbeider nemlig med politiet, skriver NRK Troms. Grunnleggeren av Jodel, Alessio Avellan Borgmeyer sier til TV2 at “Norge er en “Jodel-versting” i trusler per bruker. Det synes jeg er flaut. I Jodels Privacy Policy sier de nettopp at de vet hva din IP-adresse er og hvilken enhet du sender fra.

“We collect information you provide directly to us. At the moment this is nothing but a randomly generated user number, your location, your IP address and device information. In the future we might ask for your gender, mobile number or similar information”

Til tross for Jodels mørke side, er det fint å se at det finnes godhet i kommentarfeltene. Oppmuntringer til vilt fremmede som har en dårlig dag, fremsnakking av hverandre og rådgiving til de som ikke vet hvordan de skal løse sine problemer. Å ha denne anonyme plattformen er viktig for å kunne ha et forum hvor ting man ikke ønsker eller tør å snakke om med andre, finnes. Det er et pluss at jodelen ikke ligger tilgjengelig i timesvis. Da slipper du å forholde deg til det du har skrevet lenge.

Så tommel opp for Jodel. Fortsett det gode arbeidet. Og til alle jodlere i Tromsø: vær forsiktig med hva dere skriver om og til andre mennesker. La oss beholde Jodel som en fin og hyggelig plass å være.

Kategorier: Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Klar til å få fart på nettmarkedsføringen din? Kontakt oss

Gnist - web som funkler